SPAȚII DE RECREERE PENTRU CÂINII CU STĂPÂN (CANISITE)

Gazeta de Sud – Isidor Răducea: Vrem transparență totală în cheltuirea banului public?
3 noiembrie 2018
Ziarul de Craiova – Animalele de companie ar putea avea un spațiu special amenajat pentru recreere. Propunerea îi aparține unui craiovean care vrea să investească în prima canisită din oraș
20 noiembrie 2018

SPAȚII DE RECREERE PENTRU CÂINII CU STĂPÂN (CANISITE)

Pentru iubitorii de animale, câinii reprezintă mai mult decât simple animale de companie. Mulți își doresc să le ofere o viață fericită și să schimbe astfel sensul negativ al vechii zicale ”viață de câine”. În general animalele de companie intră în familiile craiovenilor fie la dorințele copiilor, fie ca însoțitori pentru persoanele cu dizabilități sau persoanele mai în vârstă. Vedem din ce în ce mai mulți craioveni care își plimbă animalele de companie în lesă pe străzile orașului. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător deoarece s-a dovedit că animalele sunt benefice oamenilor, asigurându-le nu numai companie și suport emoțional, dar ajută la reducerea stresului și sentimentului de singurătate, creșterea rezistenței la alergii, dezvoltarea laturii sociale și creșterea responsabilității și încrederii în sine a copiilor.
Potrivit Colegiului Medicilor Veterinari din România, până la începutul anului 2018 au fost înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) 2.510.530 de câini la nivel național. Conform unui studiu iSense solutions, peste 48% dintre românii stabiliți în mediul urban dețin un animal de companie. Același lucru este valabil și în cazul craiovenilor. Dacă animalele de companie joacă un rol atât de important în viața acestora, de ce să nu le asigurăm condiții mai bune pentru necuvântătoare? Legile actuale interzic plimbarea câinilor fără lesă, lucru de înțeles în cazul câinilor agresivi, fiind un pericol pentru cetățeni. Dar ce se întâmplă cu acele animale de companie, total nepericuloase, care locuiesc împreună cu stăpânii în apartament? Cum pot stăpânii să le consume energia firească, plimbându-i pe străzile pietruite ale orașului strâns, în lesă?
Pentru a răspunde dorințelor iubitorilor și deținătorilor de câini, propun autorităților locale să demareze amenajarea locurilor destinate animalelor de companie, așa numitele CANISITE, precum și amplasarea coșurilor speciale prevăzute cu pungi pentru colectarea deșeurilor fiziologice rezultate de la animalele de companie. Aceste spații destinate canisitei necesită îngrădire și plăcuțe inscripționate din care să rezulte destinația locului. Animalele de companie au nevoie ca de aer de joacă și socializare, fără a fi în lesă. Aceste tipuri de activități au loc în canisite de tip off-leash (fără lesă).
Este nevoie de canisite cu o suprafață minimă de 300 mp în parcurile Craiovei cât și în cartiere. În prezent pe teritoriul Craiovei nu este amplasat nici măcar un spațiu destinat animalelor de companie. Sper ca Primăria Craiova să răspundă nevoilor craiovenilor și să ia măsurile necesare amenajării spațiilor de recreere pentru câini.