“ ILUMINAREA TRECERILOR DE PIETONI CU LĂMPI DE TIP LED “

CUVÂNTUL LIBERTĂŢII-Craiovenii de dreapta trebuie să aibă încredere în PNL
3 ianuarie 2017
“NICIO ŞCOALĂ FĂRĂ AVIZ SANITAR “
3 ianuarie 2017

“ ILUMINAREA TRECERILOR DE PIETONI CU LĂMPI DE TIP LED “

“ ILUMINAREA TRECERILOR DE PIETONI CU LĂMPI DE TIP LED “

Prima mea iniţiativă de proiect în cadrul consiliului Judeţean Dolj.

Insuficienta iluminare şi semnalizare a trecerilor de pietoni, situaţie care se agravează mai ales noaptea, teribilismul unor şoferi care conduc cu viteză exagerată, conducerea sub influenţa alcoolului, traversarea neregulamentară, sunt cauze care au  dus la creşterea semnificativă a accidentelor  pe  drumurile judeţene, în special pe trecerile de pietoni. Totodată condiţiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi ceaţa, ploaia sau ninsoarea, pot fi factori de agravare a lucrurilor. Sunt unele localităţi unde primarii nu îşi permit să platească iluminatul public.

De aceea, în calitate de consilier judeţean, am iniţiat un proiect de hotărâre care să prevadă ca la toate trecerile de pietoni amplasate pe  drumurile  judeţene să fie montaţi stâlpi de iluminat stradali cu lămpi LED (light-emitting diode)  şi panouri fotovoltaice, astfel încat să-i ajute atât pe pietoni, cât şi pe conducătorii auto să circule în siguranţă. Acest proiect de hotărâre poate fi făcut sub forma unui program multianual printr-un parteneriat cu unităţile administrativ teritoriale  interesate, iar Consiliul Judeţean Dolj  să asigure finanţarea acestor lucrări .

Din această perspectivă, în calitate de consilier judeţean, apreciez că autorităţile judeţene trebuie să intervină pentru a schimba lucrurile iar una din măsurile ce se poate întreprinde este iluminarea tuturor trecerilor de pietoni de pe drumurile judeţene din Dolj  cu corpuri de iluminat de tip LED (light-emitting diode) şi panouri fotovoltaice.

Avantajele utilizării corpurilor de iluminat de tip LED (light-emitting diode)  şi panouri fotovolataice sunt :

  • Produse cu energie verde, sigure pentru mediul înconjurător, riscul accidentelor este minimizat.
  • Foarte rezistente şi sigure, uşor de întreţinut, LED-ul nu produce radiaţii UV şi degajă foarte puţina căldură.
  • Uşor, simplu, sigur de instalat şi de exploatat.
  • LED-ul consumă până la 80% mai puţină energie decât alte surse de iluminat, asta însemnând un cost mult mai scăzut al energiei.
  • LED-ul are o durată de viaţa de până la 50.000 de ore, asta însemnând aproximativ 10 ani de funcţionare continuă.
  • Proiectoarele LED sunt rezistente la şocuri, temperaturi ridicate sau scăzute şi condiţii atmosferice deosebite.
  • Cu o luminozitate de până la 100 de lumeni/wat, LED-ul subclasează becul incandescent, halogen şi neonul.

În conformitate cu art.40, alin (1) din Ordonanţa de  Guvern  nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, drumurile trebuie să fie semnalizate şi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţa de către administratorul drumului.

În acest sens S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj din subordinea Consiliului Judeţean Dolj care adminstrează aceste drumuri judeţene conform Hotărârii nr. 174 din 30.07.2014 a Consiliului Judeţean Dolj, are obligaţia de a identifica toate trecerile de pietoni  amplasate pe drumurile judeţene şi de a întocmi şi derula toate procedurile necesare în vederea semnalizării corespunzătoare şi montării corpurilor de iluminat în dreptul acestor treceri de pietoni, iar Consiliul Judeţean Dolj are obligaţia să  identifice resursele financiare asigurării finanţării acestor lucrări.

Ţin să menţionez că acest proiect a fost implementat şi în alte zone ale ţării şi consider că este necesar introducerea lui şi la nivelul judeţului Dolj.