DONEAZĂ SÂNGE, NU AȘTEPTA CA O RUDĂ DE-A TA SĂ AIBĂ NEVOIE. CHIAR ȘI O SINGURĂ DONARE POATE FACE DIFERENȚA.

Raducea Isidor – Cafeaua de dimineata
22 august 2020

DONEAZĂ SÂNGE, NU AȘTEPTA CA O RUDĂ DE-A TA SĂ AIBĂ NEVOIE. CHIAR ȘI O SINGURĂ DONARE POATE FACE DIFERENȚA.

De ce donez eu sânge? Pentru mine înseamnă să contribui activ și să ofer un serviciu comunității din care fac parte. Mi se pare un gest normal să donez. Printre altele sunt preventiv, îmi monitorizez astfel sănătatea.

Cred că și alții au început să doneze așa: am primit un telefon de la un prieten, în urmă cu ceva ani, mă ruga să vin să donez sânge pentru mama lui care urma să intre într-o operație delicată. Nu am stat pe gânduri. De atunci donez o dată la 3-4 luni. 

Mai mult decât atât, organizez acțiuni pentru donarea de sânge în localități din mediul rural. Le mulțumesc pe această cale tuturor Donatorilor și celor care au avut intenția de a dona. De asemenea doresc să le mulțumesc acelora care s-au implicat în realizarea acestor acțiuni, în special angajaților de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Craiova pentru sprijinul acordat.

Când mergi la Centrul de Transfuzii Sanguine, întâlnești oameni din toate păturile sociale. Majoritatea vin organizați, chemați de rude sau prieteni disperați care au pe cineva într-o situație gravă. Sunt puțini cei care vin regulat și din convingere. Într-o dimineață, mergând să donez, am observat un bărbat de cca. 35-40 de ani. Era singur. I se citea disperarea în ochi. L-am întrebat dacă are pe cineva care are nevoie de ajutor și mi-a dat un nume de femeie. Nu am întrebat cine este pentru că de obicei nu doresc să intru în detalii, dar cred că era vorba despre mama lui. După donare, m-a așteptat și mi-a strâns mâna, mulțumindu-mi cu lacrimi în ochi. Pot spune că a fost cel mai intens “mulțumesc” pe care l-am primit vreodată. DE CE DONEZ? 

ZECE  MOTIVE PENTRU A DONA SÂNGE!

  1. Pentru că salvezi o viață! A dona sânge salvează o viață, chiar trei. Din fiecare pungă de sânge (450 ml) se obțin 40-50 de ml de plasmă cu trombocite, entrocite filtrate și componente pediatrice (de la donatori foarte sănătoși biologic).
  2. Pentru că ajuți multe persoane! Poți nu doar să salvezi viața victimei unui accident sau a unei persoane care are nevoie de sânge pentru un transplant sau o intervenție chirurgicală, ci poți ajuta și miile de persoane care suferă de boli legate de sânge, care au nevoie periodic sau chiar zilnic de transfuzii și medicamente derivate din sânge sau plasmă.
  3. Pentru că te ții sub control! Donând sânge periodic ai garanția unui control constant al sănătății, beneficiind de analize medicale gratuite.
  4. Pentru că ajuți la garantarea unui stoc suficient de sânge! Doar Donatorii fideli și creșterea numărului de noi Donatori, pot garanta nevoia de sânge și derivatelor din sânge.
  5. Pentru că sângele nu se fabrică! Sângele uman este un produs natural și nu se poate reproduce artificial în laborator. Doar donarea voluntară și responsabilă a Donatorilor permite recoltarea.
  6. Pentru că nu durează mult! A dona sânge durează doar câteva minute.
  7. Pentru că nu doare! A dona sânge nu dăunează sănătății și ești absolut în siguranță pentru că tot materialul folosit este steril și sigilat.
  8. Pentru că toți putem să o facem! Pentru donarea de sânge nu trebuie să fim super oameni, nici eroi, este de ajuns să fim sănătoși și să avem 18 ani împliniți.
  9. Pentru că este o datorie! Donarea de sânge este un gest de solidaritate, de altruism. Este o datorie socială.
  10. Pentru că este util!

Pentru că toți putem avea nevoie de sânge.

CHIAR ȘI TU!