Craiova, un oraș curat

De Florii, au eliberat florile de …gunoaie. O mână de copii s-au alăturat unei inițiative a unui craiovean de a curăța orașul de resturile aruncate. Cine sunt cei care au dat o lecție de spirit civic tuturor
23 aprilie 2019
Birocrația inventată
11 noiembrie 2019

Craiova, un oraș curat

Cu toții ne dorim un oraș curat, la propriu și la figurat, un oraș în care să trăim în liniște, armonie și curățenie. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să fiu dezgustat de mizeria pe care o vedeam pe străzi, de gunoaiele aruncate pe marginea trotoarului, de multe ori chiar lângă coșurile galbene, amplasate special pentru asta. La început mă frustram, aruncam niste acuzații nepotrivite, mă consolam cu ”ăsta-i orașul în care trăim” sau ”doar la noi se poate așa ceva” și mergeam mai departe. Dar problema mă preocupa și îmi dădea o stare de nemulțumire, nu puteam rămâne nepăsător la ceea ce vedeam. Un citat a fost pentru mine acel ”ceva” care dă startul, acel moment când vezi lucrurile diferit și știi că trebuie să acționezi. 

„Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi

Totul a avut sens. Schimbarea începe cu tine. Nu cu ceilalți. Doar cu tine. Ceilalți vor veni după aceea. Am început singur acum 4 ani, cu o pereche de mănuși și un sac menajer, în Parcul Nicolae Romanescu. De fiecare dată când alergam, toată starea de bine dispărea atunci când priveam pungile de semințe, cutiile goale de bere, pachetele de țigări sau ambalajele aruncate pe sub bănci, printre copaci și pe alei. După ce am curățat zona în care alergam, am avut un sentiment de mulțumire interioară și am știut că în acel moment am dat ceva comunității în care trăiesc. Atunci m-am simțit cu adevărat craiovean. Nu doar în buletin.

Au urmat și alte astfel de acțiuni, tot singur și de fiecare dată simțeam același lucru. Familia mea mi-a urmat exemplul, mi s-a alăturat și împreună am continuat să curățăm orașul. Identificam zone pline cu gunoaie și le curățam, strângând zeci de saci de gunoi și reciclând ceea ce se putea. La început zona în care locuim, zona în care lucrăm și apoi alte cartiere.

Următorul pas a fost de a convinge mai multe persoane să facă același lucru pentru Craiova și astfel, am făcut postări pe Facebook, arătând imagini cu zonele afectate și fotografii după ce le-am curățat. Spre bucuria mea, mulți craioveni au răspuns pozitiv la postările mele și și-au exprimat interesul de a participa pe viitor la următoarele acțiuni. Asociația ”Life Is Better with Friends„ a implicat copii dornici să-și ajute orașul în care locuiesc și, împreună cu ei și familia mea, am curățat o zonă din Bariera Vâlcii. Au urmat voluntari care ni se alăturau în timpul acțiunilor, fără a fi știut despre ele. Am inițiat o provocare pentru prieteni și cunoștințe, ca fiecare să strângă un singur sac de gunoi din zona în care locuiește. Într-o săptămână am primit fotografii cu prieteni care s-au implicat și care au răspuns provocării, mai multe decât mi-am imaginat. 

Acțiunile pozitive îi încurajează și pe alții să se implice. Este ca atunci când arunci o piatră în lac și undele se extind treptat în exterior. Dacă toți ne-am implica în problemele orașului nostru și am da atât cât putem (timp, voluntariat, idei), Craiova ar fi mai înfloritoare ca oricând.