Ziarul de Craiova – Animalele de companie ar putea avea un spațiu special amenajat pentru recreere. Propunerea îi aparține unui craiovean care vrea să investească în prima canisită din oraș

SPAȚII DE RECREERE PENTRU CÂINII CU STĂPÂN (CANISITE)
5 noiembrie 2018
De Florii, au eliberat florile de …gunoaie. O mână de copii s-au alăturat unei inițiative a unui craiovean de a curăța orașul de resturile aruncate. Cine sunt cei care au dat o lecție de spirit civic tuturor
23 aprilie 2019

Ziarul de Craiova – Animalele de companie ar putea avea un spațiu special amenajat pentru recreere. Propunerea îi aparține unui craiovean care vrea să investească în prima canisită din oraș

Legislația românească interzice plimbarea animalelor de companie fără lesă pe domeniul public. Astfel, nici măcar în parcuri, craiovenii nu își pot lăsa patrupezii să alerge liberi. Dacă în marile orașe ale țării, proprietarii animalelor de companie au la dispoziție spații special amenajate în parcuri și cartiere pentru recreerea acestora, la Craiova nu există.

Situația s-ar putea schimba dacă propunerea unui craiovean ar fi acceptată de administrația locală.

“În urmă cu câteva săptămâni am ieșit la plimbare cu soția mea și cei doi câini ai noștri în Parcul Nicolae Romanescu. Fără să cunosc legislația, am lăsat cățeii să alerge fără lesă, iar în scurt timp au apărut polițiștii locali care ne-au informat că nu avem voie să îi lăsăm liberi pe domeniul public. M-am conformat imediat, dar am vrut să mă documentez mai bine asupra acestei situații. După ce am studiat legea, mi-am dat seama că în orașul nostru nu există un spațiu special pentru animalele de companie. Așa am decis să investesc eu într-o canisită.”, a declarat Isidor Răducea.

Fost politician, Răducea a vrut să vadă în ce măsură ideea sa ar avea impact asupra craiovenilor așa că a creat un sondaj public pe această temă. Din cei peste 600 de respondenți, 93% s-au arătat încântați de amenajarea unei canisite.Astfel, a trecut la următorul pas și a făcut o cerere către Consiliul Local prin care solicită punerea la dispoziție a unui teren pe care să îl poată amenaja în acest scop.

“Este nevoie de canisite cu o suprafață minimă de 300 mp în parcurile Craiovei cât și în cartiere. (…)În speranța unei bune colaborări, vă solicit în primă fază identificarea unui teren cu o suprafață de cca. 400-500 mp, care să respecte regimul juridic, în Parcul Nicolae Romanescu,  pentru realizarea primei Canisite din Craiova, ca proiect pilot, spațiu pe care mă angajez să îl amenajez din foduri proprii. Intenționez să-l îngrădesc, să-l prevăd cu plăcuțe inscripționate din care să rezulte destinația locului, precum și să-l dotez cu mobiler special.”, se arată în cererea lui Răducea către administrația locală.

Dacă propunerea lui o să fie acceptată, craioveanul susține că va realiza canisita în cel mai scurt timp. Aceasta ar urma să fie dotată cu băncuțe, coșuri de gunoi, dispensere de pungi pentru resturile fiziologice, groapă de nisip și mobilier specific recreeri animalelor. Investiția s-ar ridica la aproximativ 7.000 de lei.

În țară, cele mai multe canisite s-au amenajat la Timișoara, acolo unde există astfel de spații în parcuri, dar și în cartiere.

Sursa Ziarul de Craiova: https://www.ziaruldecraiova.ro/animalele-de-companie-ar-putea-avea-un-spatiu-special-amenajat-pentru-recreere-propunerea-ii-apartine-unui-craiovean-care-vrea-sa-investeasca-prima-canisita-din-oras